Ont i knät? Sollentuna naprapat kan hjälpa dig

Vi vet alla hur det känns: Du börjar springa, hoppar upp för att ta emot en boll, eller klättrar uppför en trappa och plötsligt känner du det – en skarp smärta i knät. Men vad orsakar egentligen denna smärta och vad kan du göra åt det? Här kommer vi att undersöka olika orsaker till knäsmärta och hur vi på Sollentuna naprapat kan hjälpa till.

Vi behandlar din knäsmärta

Hopparknä, kliniskt känt som patellartendinopati eller patellarsenetendinopati, karaktäriseras framför allt av smärta strax under knäskålen, där patellarsenen ansluter knäskålen till skenbenet…

Löparknä, även känt som iliotibial band syndrome (ITBS), uppstår när det iliotibiala bandet – en tjock vävnadssträng som sträcker sig från höften ner till skenbenet – blir överansträngt och kan i vissa fall bli inflammerat. Denna inflammation kan orsaka en skavande känsla mot utsidan av knäleden, vilket i sin tur resulterar i smärta…

Knäartros, också känt som knäledsartros, är en av de vanligaste formerna av artros. Den uppstår när brosket i knäleden bryts ned över tid.

En meniskskada uppstår när det halvmåneformade brosket i knät skadas, vanligtvis genom vridande eller översträckning av knät. Det resulterar i smärta, svullnad och minskad rörlighet. Dessa broskkuddar fungerar som stötdämpare och smörjmedel i knät. Behandling kan innefatta vila, fysioterapi eller i vissa fall kirurgi, beroende på skadans allvar…

Ett ledband är en stark, elastisk vävnad som kopplar samman ben i en led. Dess huvudsakliga funktion är att ge stabilitet åt leden och förhindra överdriven rörelse. Men ibland kan dessa ledband skadas….

Schlatterknä, eller Osgood-Schlatters sjukdom som det korrekt kallas, är en inflammation i den del av skenbenet där knäskålssenan fäster. Den är vanligast bland idrottande barn och tonåringar…

PFSS, patellofemoralt smärtsyndrom är en generell diagnos som innefattar smärta bakom och runt knäskål. Ses som en slags överansträngning av leden mellan knäskål och lårben och kan uppstå av olika orsaker…

En broskskada i knät uppstår när det skyddande brosket som täcker knäledens ytor skadas, oftast på grund av slitage, skador eller åldrande. Det kan orsaka smärta, svullnad och nedsatt rörlighet i knät…

Korsbandsskador, både av det främre och bakre korsbandet, är bland de mest fruktade skadorna inom idrott och fysisk aktivitet. Dessa band spelar en central roll i stabiliteten i vårt knä, vilket gör dem till nyckelkomponenter när vi utför dynamiska rörelser…

Ett knä kan gå ur led av olika skäl. Men ett direkt kraftigt våld mot knäet, som ett kraftigt slag vid en olycka eller under idrott, är den vanligaste orsaken. Plötsliga vridningar eller överdrivna rörelser kan också orsaka skadan…

En broskskada i knät uppstår när det skyddande brosket som täcker knäledens ytor skadas, oftast på grund av slitage, skador eller åldrande. Det kan orsaka smärta, svullnad och nedsatt rörlighet i knät…

Korsbandsskador, både av det främre och bakre korsbandet, är bland de mest fruktade skadorna inom idrott och fysisk aktivitet. Dessa band spelar en central roll i stabiliteten i vårt knä, vilket gör dem till nyckelkomponenter när vi utför dynamiska rörelser…

massage, donation, biking-1596790.jpg

Varför får man ont i knät?

Knäsmärta kan bero på många olika saker och kan drabba alla, oavsett ålder eller aktivitetsnivå. Det allra vanligaste är smärta vid ökad träningsbelastning. Men det finns även vissa specifika diagnoser som också orsakar smärta. Här är några exempel:

  • Schlatter: Schlatters sjukdom, eller Osgood-Schlatters sjukdom, är en inflammation i det område där knäskålens sena fäster vid skenbenet. Det är vanligt bland barn och ungdomar som genomgår en snabb tillväxtspurt.
  • Löparknä: Även känt som iliotibialbandssyndrom, är detta ett tillstånd som ofta drabbar löpare. Det är överbelastning som orsakas av friktion mellan iliotibialbandet (en stor sena som löper längs utsidan av låret) och knäleden.
  • Hopparknä: Hopparknä, eller patellarsenetendinopati, är ett tillstånd som uppstår på grund av överbelastning av patellarsenen, vilket vanligtvis sker hos personer som utför mycket hopp och sparkrörelser.
  • Meniskskada: Meniskerna är två broskbitar som agerar som stötdämpare inuti knäleden. Skador på meniskerna kan uppstå som ett resultat av en plötslig vridning eller stöt mot knäet eller av degenerativa förändringar.
  • Patellofemoralt smärtsyndrom (PFSS): Detta tillstånd kännetecknas av smärta runt eller bakom knäskålen. Det kan uppstå när knäskålen inte rör sig korrekt i sitt spår på lårbenet, vilket ofta sker på grund av svaghet eller obalans i musklerna runt höften och knäet.

Hur kan Sollentuna naprapat hjälpa dig?

Hos Sollentuna naprapat strävar vi efter att hitta den grundläggande orsaken till din smärta för att kunna behandla den effektivt. Behandlingen kan bestå av en kombination av manuell terapi, som mjukdelsbehandling och ledjusteringar, samt specifika rehabiliteringsövningar för att stärka musklerna och förbättra rörligheten i och runt knäet.

Vi kan också ge dig råd om hur du kan modifiera din aktivitet och dina rörelser för att minska belastningen på knäet och förhindra framtida skador. Om det är nödvändigt kan vi rekommendera medicinsk utrustning, som stöd eller ortoser, för att ge extra stöd och stabilitet åt knäet.

knee, taping, massage-2768834.jpg

Vad kan jag göra själv?

För att lindra smärta och svullnad kan du prova att vila, islägga knäet, komprimera det med ett elastiskt bandage och höja det över hjärtats nivå. Regelbunden träning och stretching kan hjälpa till att stärka musklerna runt knäet och hålla leden rörlig.

Det är också viktigt att lyssna på din kropp och undvika aktiviteter som gör smärtan värre. Om smärtan kvarstår trots dessa åtgärder bör du kontakta en professionell vårdgivare, som en naprapat, för ytterligare utvärdering och behandling.

FAQ

Det beror på orsaken till smärtan. Milda till måttliga skador kan läka på egen hand inom några veckor, medan allvarligare skador kan kräva längre tid eller till och med kirurgisk ingrepp.

Om smärtan är allvarlig, om du inte kan stödja vikten på benet, om knäet är svullet eller missformat, eller om du har feber tillsammans med knäsmärta, bör du söka vård omedelbart. Om smärtan kvarstår trots vila och egenvård bör du också kontakta en professionell vårdgivare.

Det beror på smärtans svårighetsgrad och orsak. I allmänhet bör du undvika aktiviteter som förvärrar smärtan. En naprapat kan hjälpa dig att modifiera din träningsrutin för att tillåta läkning och förhindra ytterligare skador.

Boka tid hos oss Online!

Här på Sollentuna naprapat är vi här för att hjälpa dig att återvända till dina aktiviteter utan smärta. Kontakta oss idag för att boka en tid och ta det första steget mot lindring från din knäsmärta.