Sollentuna Naprapat om Meniskskada

Knäskador är vanligt förekommande i idrotter som fotboll, innebandy och handboll där knät utsätts för snabba riktningsförändringar och tacklingar. Men förekommer även i vardagliga sammanhang som på jobbet eller på gymmet. Idag ska vi diskutera skador i en viktig struktur i knät, nämligen menisk.

knee, taping, massage-2768834.jpg

Vanliga Symtom

Symtomen vid meniskskada kan se olika ut från person till person. Vid akut trauma är det dessutom inte ovanligt att symtomen smyger sig på 24 timmar efter skadetillfället. Nedan följer några vanliga symtom:

  • Smärta: ofta vid vridningar, full böjning eller sträckning av knät. Smärtan är lokaliserad kring ledspringan, antingen på insida eller utsida knä.
  • Svullnad: ses ofta 24h efter skadetillfället eller efter aktivitet.
  • Låsningsfenomen: vid större skada, känsla av upphakning där det är svårt att sträcka och böja fullt i knäled.
  • Inskränkt rörlighet: på grund av svullnad och smärta kan det vara svårt att ta ut full rörelse i knäled.

Orsaker och Riskfaktorer

Man kan dela upp meniskskador i två olika varianter; traumatisk och degenerativ. Det vill säga att antingen så sker skadan mer akut, oftast i samband med idrott eller fysisk belastning eller så uppstår skadan i takt med att vi åldras och förändras i våra vävnader. De traumatiska skadorna är vanligare hos unga människor som utfärdar en sport som sätter stor press på knät i form av t.ex snabba riktningsförändringar, start och stopp och tacklingar. Därav är knäskador mer vanligt förekommande i sporter som fotboll, innebandy och handboll. Ett vanligt händelseförlopp består av böjning och rotation av knät, ofta med foten fixerad och i samband med yttre våld såsom tackling. Korsbandsskador ses ofta i kombination med meniskskada.

I takt med att vi blir älde och får rynkor på utsidan av kroppen förändras vi även på insidan. Detta är helt naturligt och behöver inte innebära att man får besvär av det. Men ibland sker det att man tillsammans med en ohälsosam livsstil såsom fysisk inaktivitet, stress eller tungt fysiskt arbete sliter på kroppens leder så att det ger smärta och besvär. Därav ses meniskskador även som en degenerativ skada.

massage, donation, biking-1596790.jpg

Behandling och åtgärd

På Sollentuna naprapat erbjuder vi naprapatbehandling tillsammans med individanpassade träningsprogram. Detta brukar vara särskilt effektivt vid meniskskador eftersom alla skador ter sig på olika sätt och i olika åldrar. Så här är individanpassningen i fokus. Med hjälp av manuella tekniker såsom massage, ledbehandling, dry needling och stretch tillsammans med träning så uppnås smärtlindring och bättre funktion. Vårt mål är att du som patient ska känna dig involverad och införstådd i din egen rehabilitering.

I samråd med läkare kan även smärtlindrande mediciner föreskrivas och vid mer komplicerade fall även operation övervägas. Kirurgi är endast nödvändigt vid stor instabilitet i knät där patienten är så pass smärtpåverkad och inskränkt i knät att övrig rehabilitering inte går att tillämpa.

Styrketräning spelar en avgörande roll i rehabiliteringen. Om menisken som vanligtvis skapar stabilitet i knät är skadad så är det av stor vikt att stärka andra stabiliserande vävnader såsom muskler och ligament. Detta lägger vi stort fokus på i våra naprapatbehandlingar. Vi tittar även på omkringliggande leder för att skapa bra funktion överallt och uppnå avlastning för knät. Tveka inte på att boka en tid hos oss, vi hjälper dig gärna med din rehabilitering.

FAQ

Smärta, svullnad och upphakningar är vanliga symtom vid meniskskada. Sker skadan akut kommer svullnaden oftast 24 timmar senare. Smärtan är lokaliserad kring ledspringan, antingen på utsida eller insida knä.

Det beror på hur omfattande skadan är. Mindre skador läker av sig själv medan större kan kräva kirurgi för att återställa funktionen.

I mindre komplicerade fall räcker det med individanpassad träning men vid mer komplexa fall kan även operation krävas för att återställa funktionen.

Boka behandling online