Triggerpunktsbehandling

Triggerpunktsbehandling är vanligt förekommande som en del av behandlingen hos en naprapat. Triggerpunkter är smärtpunkter i musklerna som kan skapa smärta och obehag hos patienten. Antingen lokalt i muskeln men ibland även med utstrålande smärta till ett annat område. Genom att behandla dessa triggerpunkter kan naprapaten minska smärta och stelhet i musklerna.

Hur går en triggerpunktsbehandling till?

Som en del av naprapatbehandlingen kan naprapaten behandla triggerpunkter. Detta kan ske genom en noggrann undersökning för att lokalisera eventuella triggerpunkter. Sedan finns det ett par olika sätt att behandla dessa smärtpunkter. Oftast används pressur, dvs ett konstant tryck mot punkten under några sekunder. Ibland används även dry needling, en nålbehandling där en tunn nål istället appliceras i smärtpunkten. Även massage och stretching används som metod för att behandla triggerpunkter.

Triggerpunktsbehandling går snabbt men kan göra lite ont eftersom naprapaten angriper de olika smärtpunkterna. Detta för att neutralisera miljön i muskeln och bli av med den aktiva triggerpunkten. Smärtan kan vara lokaliserad lokalt men även stråla ut i triggerpunktens utbredningsområde, dvs på andra ställen i kroppen. Ett exempel är spänningshuvudvärk, där triggerpunkter från nacken strålar upp i huvudet och ger huvudvärk.

Orsaken bakom dessa triggerpunkter är inte helt klarlagd men det finns olika teorier som bygger på att muskelspänningen orsakas av energibrist. Det finns alltså inte energi nog att bryta den konstanta kontraktion (sammandragning) som skett. Andra teorier menar på att den lokala miljön i muskeln ändras, att det blir en surare miljö vilket retar cellerna och skapar smärta

Ta kontakt med oss idag

Vi hjälper dig få en besvärsfri vardag och fritid.