Ont i hälen

Ont i hälen är en vanlig åkomma som påverkar många människor. Den här typen av smärta kan variera i intensitet och varaktighet, och påverkar ofta personens dagliga aktiviteter. Ont i hälen är en smärta som känns i bakre delen av foten, nära där hälen möter marken. Det kan kännas som en skarp, huggande smärta eller en dov, molande smärta. Smärtan kan förvärras vid belastning, som när man går eller står.

Vad är orsakerna till ont i hälen?

En benutväxt på undersidan av hälbenet och är ofta förknippad med smärta och obehag. Det kan kännas som en skarp, stickande känsla i hälen, särskilt vid de första stegen på morgonen eller efter en längre period av stillasittande.

En av de vanligaste orsakerna till hälsmärta och kännetecknas av inflammation i plantarfascian, det tjocka ligamentet som löper längs fotsulans undersida. Smärtan är ofta som värst på morgonen eller efter perioder av inaktivitet och kan förvärras av långvarigt stående eller gående.

en form av överansträngningsskada som påverkar hälsenan, den tjocka senan som fäster vid baksidan av vaden och klacken. Denna inflammation uppstår när hälsenan, som är kroppens starkaste och största sena, blir överbelastad eller skadad.

En inflammation i en av slemsäckarna runt hälen. Slemsäckar är små vätskefyllda säckar som fungerar som stötdämpare och minskar friktionen mellan kroppens vävnader.

benig utväxt på baksidan av hälbenet. Denna utväxt kan leda till irritation när den gnuggar mot skor, vilket ofta resulterar i smärta och inflammation i området där hälsenan fäster vid hälbenet.

Ett smärttillstånd som drabbar barn och ungdomar och kännetecknas av smärta i hälen. Det är egentligen en inflammation av tillväxtplattan i hälbenet (calcaneus), vilket är den del av benet där ny benbildning sker hos barn. Eftersom barns och ungdomars ben fortfarande växer, är tillväxtplattorna de svagaste punkterna i skelettet och är därför mer mottagliga för skador.

Att tejpa hälen är en metod som används för att ge stöd och stabilitet till hälen och angränsande strukturer. Det kan hjälpa till att avlasta trycket från överbelastade muskler och senor och är en vanlig åtgärd vid behandling av olika hälsorelaterade åkommor, som plantar fasciit, hälseneinflammation eller Severs skada.

Ont i hälen?

En vanlig åkomma som påverkar många människor. Den här typen av smärta kan variera i intensitet och varaktighet, och påverkar ofta personens dagliga aktiviteter. Ont i hälen är en smärta som känns i bakre delen av foten, nära där hälen möter marken.

Ont i hälen?

En vanlig åkomma som påverkar många människor. Den här typen av smärta kan variera i intensitet och varaktighet, och påverkar ofta personens dagliga aktiviteter. Ont i hälen är en smärta som känns i bakre delen av foten, nära där hälen möter marken.

Behandling för ont i hälen på vår klinik

På Sollentuna Naprapat erbjuder vi individanpassade behandlingar för ont i hälen. Vår behandling inkluderar en noggrann utvärdering för att identifiera den exakta orsaken till smärtan, följt av en behandlingsplan som kan inkludera manuell terapi, skräddarsydda träningsprogram, och rådgivning om skor och fotstöd.

Att lindra smärtan hemma kan innefatta flera åtgärder. Först och främst, se till att vila foten och undvika aktiviteter som förvärrar smärtan. Använd skor med bra stöd och dämpning. Du kan också prova kalla kompresser eller ispackningar på den smärtande delen för att minska inflammation och smärta. Lätt stretching av fotens och vristens muskler kan också hjälpa.

Återhämtningstiden varierar beroende på orsaken till smärtan och hur snabbt behandling påbörjas. För många är en märkbar förbättring möjlig inom några veckor, men det kan ta flera månader för full återhämtning, speciellt vid mer långvariga tillstånd. Regelbunden behandling och att följa de rekommenderade övningarna kan påskynda återhämtningen.

Om smärtan är ihållande, förvärras, eller om du upplever svårigheter att gå, bör du söka professionell hjälp. En naprapat kan erbjuda en riktad behandling och hjälpa dig att återfå din rörlighet och minska smärtan.

Boka tid hos oss Online!

Vi hjälper dig få en besvärsfri vardag och fritid.