Sollentuna Naprapat om Ledbandsskada

Ett ledband är en stark, elastisk vävnad som kopplar samman ben i en led. Dess huvudsakliga funktion är att ge stabilitet åt leden och förhindra överdriven rörelse. Men ibland kan dessa ledband skadas. Vi på Naprapat Sollentuna vill ge dig en grundläggande översikt av ledbandsskador, deras symtom, orsaker, behandlingsalternativ och svara på några vanliga frågor.

knee, taping, massage-2768834.jpg

Vanliga Symtom

Vi har runt 300 leder i kroppen, stora som små som stabiliseras av mindre ledband där alla teoretiskt sett skulle kunna skadas vid olika typer av våld. Men vissa leder skadas mer frekvent än andra. Oftast är det de stora lederna som påverkas, till exempel axel, armbåge, knä, fingrar och fot. Ledbanden kan töjas ut och ibland även gå av helt vid skada vilket skapar en instabilitet i leden.

När ett ledband skadas, kan följande symtom uppträda:

  • Smärta: Oftast direkt vid skadetillfället.
  • Svullnad: Kan uppträda inom några timmar efter skadan.
  • Blåmärken: Visar sig ofta dagarna efter skadetillfället.
  • Instabilitet: Leden kan kännas instabil eller som om den ”ger vika”.
  • Minskad rörelseförmåga: Svårighet att röra den drabbade leden.

 

Orsaker och Riskfaktorer

Ledbandsskador inträffar ofta genom en kombination av vridrörelser, speciellt i sportaktiviteter där till exempel foten vrids oväntat inåt eller utåt. Direkta slag, som de man kan få i kontaktsporter eller vid olyckor, kan också leda till skador. Ett annat vanligt skadesätt är översträckning, där en led tvingas röra sig utanför sitt normala rörelseomfång. Det finns även vissa riskfaktorer som ökar sannolikheten för att drabbas. Personer som tidigare har haft skador, de som inte värmer upp ordentligt eller har en muskelobalans, kan vara mer mottagliga. Olämpliga skor eller att spela sport på ojämna ytor kan också höja risken.

massage, donation, biking-1596790.jpg

Behandling och åtgärd

När det gäller behandling av ledbandsskador är den första rekommendationen oftast att vila. Detta ger den skadade leden den nödvändiga tiden att börja läkeprocessen. Att applicera is på skadeområdet flera gånger om dagen, i cirka 20 minuter åt gången, kan hjälpa till att minska svullnad och smärta. För att ytterligare stödja skadeområdet och minska svullnaden kan kompression, som ett bandage, vara till hjälp. Det är också en bra idé att hålla den skadade leden upphöjd när det är möjligt. Efter en noggrann bedömning av en naprapat kan specifika behandlingar och rehabiliteringsövningar rekommenderas, vilka kan spela en avgörande roll för att återställa funktion och styrka i den skadade leden. Trots att vila kan vara viktigt i det akuta skedet är det dock oftast av vikt att snabbt börja mobilisera leden igen för att undvika stelhet och nedsatt funktion. Här kan vi naprapater göra stor skillnad med både behandling och individuella övningar för att återställa funktion.

FAQ

Återhämtningstiden varierar beroende på skadans svårighetsgrad. Milda skador kan läka på några dagar till veckor, medan allvarligare skador kan ta månader.

Den vanligaste ledbandsskadan är stukningen av fotleden. Men ledband i knäet, såsom korsbandet, kan också skadas, speciellt i sporter som fotboll och skidåkning.

De flesta ledbandsskador behöver inte kirurgi. Men allvarliga skador, särskilt fullständiga bristningar av viktiga ledband, kan kräva kirurgisk reparation.

Det beror på skadans svårighetsgrad. Lätta till måttliga skador kan kräva vila initialt, men specifika rehabiliteringsövningar kommer snabbt att rekommenderas.

Boka behandling online

Har du fler frågor eller behöver hjälp med din skada? Kontakta oss på Naprapat Sollentuna för en konsultation. Vi är här för att hjälpa dig tillbaka till ditt bästa jag!