Sollentuna Naprapat om Broskskada i knät

Precis som korsbanden, som vi diskuterade i ett annat blogginlägg, har brosket i knät också en stabiliserande uppgift som gör att benets yta inte slits eller skadas. En skada på ledbrosket kan innebära smärta och besvär för den enskilda individen.

Vanliga Symtom

Broskskador i knäet kan manifestera sig på många sätt och dessutom väldigt likt andra skador i knät, men här är några av de mest förekommande symptomen:

  • Smärta: Ofta känner patienter en skarp eller molande smärta, särskilt när de böjer knäet eller lägger tyngd på det.
  • Svullnad: Efter en aktivitet eller träning kan knäet bli svullet.
  • Knäppning eller knakande ljud: Ibland kan du höra eller känna ett ”klick” eller ”knäpp” när du rör på knäet.
  • Stelhet: Knäet kan kännas stelt, särskilt på morgonen eller efter att ha suttit stilla under en längre tid.
  • Begränsad rörelse: Det kan finnas en inskränkning i hur mycket du kan böja eller sträcka knäet.

Orsaker och Riskfaktorer

Broskskador i knäet kan uppstå både från akuta händelser, såsom idrottsrelaterade skador eller felaktiga landningar men också från slitage över tid. Denna typ av skada är vanligast bland idrottare, särskilt inom intensiva sporter som fotboll och basket, men äldre individer och de som är överviktiga har också en förhöjd risk på grund av broskets naturliga nedbrytning och ökad belastning på knät. Felställningar i benen kan ytterligare förvärra situationen, liksom tidigare knäskador. Yrkesarbetare, som regelbundet böjer sina knän eller lyfter tungt, kan också vara i riskzonen. Kunskap om dessa riskfaktorer hjälper oss att förebygga potentiella problem genom att stärka knäets omgivande muskler och följa rätt teknik under fysisk aktivitet.

massage, donation, biking-1596790.jpg

Behandling och åtgärd

Behandling av en broskskada i knäet kan variera beroende på skadans omfattning och plats. Initial behandling fokuserar ofta på att minska inflammation och smärta, vilket kan uppnås genom vila, isning, kompression och högläge. Antiinflammatoriska läkemedel och smärtlindring kan också förskrivas för att hantera smärta och svullnad.

För de med milda till måttliga skador kan träning vara mycket effektivt. Genom att stärka musklerna runt knäet kan det ge ytterligare stöd och avlasta det skadade området, vilket i sin tur kan förbättra funktionen och minska smärta. Dessutom kan specifik stretching förbättra rörligheten och förebygga ytterligare skador.

Här kommer en naprapat in i bilden. En naprapat kan erbjuda naprapatbehandling som syftar till att öka rörligheten i knät och omkringliggande strukturer. Genom att kombinera manuella tekniker som massage, ledmanipulation, dry needling och specifik stretchning, kan naprapaten hjälpa till att lindra spänningar och förbättra blodflödet till det skadade området, vilket främjar läkning.

Utöver detta kan en naprapat också erbjuda råd och övningar för hemmabruk. Det kan handla om specifika övningar för att stärka knät men även tips på hur man kan underlätta vardagen för att avlasta knät.

I svårare fall, där skadan är omfattande eller där brosket är allvarligt nedbrutet, kan kirurgiska ingrepp vara nödvändiga. Därför är det viktigt att söka professionell rådgivning tidigt för att bedöma skadans omfattning och för att få rätt vägledning om behandlingsalternativ.

FAQ

Typiska symtom kan inkludera smärta (särskilt vid belastning eller rörelse av knäet), svullnad, knakande eller knäppande ljud vid rörelse, och en känsla av att knäet ”låser sig” eller inte kan röra sig fullt ut.

Eftersom brosk inte har samma blodtillförsel som andra vävnader, kan det vara svårt för det att läka helt på egen hand, särskilt större skador. Mindre skador kan ibland läka med tillräcklig vila och icke-belsastande aktiviteter.

Behandling kan variera från fysioterapi och naprapatbehandling till kirurgiska ingrepp beroende på skadans omfattning.

Boka behandling online