Ont i foten

Ont i foten kan beskrivas som en smärta eller obehag som är lokaliserat i någon del av foten. Smärtan kan variera i intensitet och karaktär, från en mild, ihållande värk till skarp, genomträngande smärta. Fotens komplexa struktur, som består av ben, muskler, senor och leder, gör den sårbar för olika typer av skador och tillstånd. Man kan ha ont i hålfoten, ont i fotleden, ont i trampdynan, ont i utsidan av foten, ont i ovansidan av foten, ont i insidan av foten eller ont i undersidan av foten.

Vad orsakar ont i foten?

Mortons neurom är ett smärtsamt tillstånd som påverkar foten, oftast mellan tredje och fjärde tån. Det kännetecknas av en förtjockning av vävnaden runt en av nerverna som leder till tårna.

Artros i foten är ofta en del av ledgångsreumatism som påverkar fotens leder. Detta tillstånd innebär att brosket som skyddar och möjliggör smidig rörelse i lederna bryts ned över tid. Det kan leda till smärta, styvhet och svårigheter att röra sig.

Ett ganglion är en godartad cysta som ofta uppträder nära leder eller senor. I fallet med foten, bildas dessa cystor vanligtvis på ovansidan av foten och kan vara både synliga och kännbara. Ganglion består av en tjock, geléliknande vätska och varierar i storlek.

Peroneus Longus och Peroneus Brevis även kallat Fibularis longus och fibularis brevis är två muskler som ligger längs sidan av underbenet. Deras huvudsakliga funktion är att hjälpa till med fotens rörelser, speciellt dess eversion (rörelsen att vrida foten utåt) och att stabilisera fotleden.

Gikt är en form av artrit som karaktäriseras av plötsliga, svåra attacker av smärta, rodnad och ömhet i lederna, ofta i stortåleden. Gikt uppstår när uratkristaller, som är avfallsprodukter i kroppen, ansamlas i lederna. Denna ansamling kan leda till intensiv smärta och inflammation.

En stukad fotled är en vanlig skada som ofta inträffar när foten vrids eller rullar på ett sätt som orsakar översträckning av ligamenten i fotleden. Denna typ av skada kan variera i svårighetsgrad från mild till allvarlig, beroende på omfattningen av ligamentskadan.

En instabil fotled karaktäriseras av en upprepad tendens till vrickning eller vridning av fotleden, ofta under normala aktiviteter eller motion. Detta tillstånd uppstår vanligtvis efter upprepade fotledsstukningar, vilket leder till en försvagning av fotledens ligament och en minskning av proprioceptiv förmåga (kroppens förmåga att uppfatta sin position i rymden).

Ont i hälen?

En vanlig åkomma som påverkar många människor. Den här typen av smärta kan variera i intensitet och varaktighet, och påverkar ofta personens dagliga aktiviteter. Ont i hälen är en smärta som känns i bakre delen av foten, nära där hälen möter marken.

Ont i hälen?

En vanlig åkomma som påverkar många människor. Den här typen av smärta kan variera i intensitet och varaktighet, och påverkar ofta personens dagliga aktiviteter. Ont i hälen är en smärta som känns i bakre delen av foten, nära där hälen möter marken.

Vanliga besvär

  • Ont i hålfoten: smärta i hålfoten dvs fotvalvet kan bero på överbelastning av plantar fascian som löper där, dvs plantar fasciit. 
  • Ont i fotleden: smärta i fotleden, dvs leden som binder ihop foten med underbenet kan bero på akut skada såsom fotledsstukning, överbelastning av muskler eller svullnad pga infektion. 
  • Ont i trampdynan: smärta i trampdynan, dvs undersidan av främre delen av foten kan bero på metatarsalgi, överbelastning av vävnaden under foten. 
  • Ont i utsidan av foten: smärta i utsidan av foten kan bero på att man akut vrickat foten och töjt ut ligamenten och musklerna eller långvarig överbelastning av muskulaturen som löper på utsidan av foten, runt fotknölen. 
  • Ont i ovansidan av foten: smärta i ovansidan av foten kan bero på överansträngning i ett senfäste, stressfraktur, artros eller mortons neurom. 
  • Ont i insidan av foten: smärta i insidan av foten kan vara Tibialis posterior, dvs den muskeln som fäster på insida fot och har som uppgift att stödja fotvalvet. 
  • Ont i undersidan av foten: smärta i undersidan av foten beror oftast på irritation i senfästet på undersida fot, även kallat plantar fasciit.

Behandling för ont i foten på vår klinik

På Sollentuna Naprapat erbjuder vi individanpassade behandlingsplaner för att lindra smärta i foten. Våra behandlingar kan innefatta:
Manuell terapi: Genom att använda olika tekniker, som massage och ledmanipulation, hjälper vi till att minska smärta och förbättra rörligheten.
Personligt anpassade övningar: Vi utvecklar övningsprogram som är anpassade till varje individs specifika behov för att stärka fotens muskler och förbättra flexibilitet.

Övningar för ont i foten

Att utföra rätt övningar är avgörande för att minska smärta och främja läkning av foten. Här är några effektiva övningar som vi rekommenderar:

  • Tågrepp: Sitt bekvämt och placera en liten handduk på golvet framför dig. Använd tårna för att greppa handduken och dra den mot dig. Upprepa övningen flera gånger.
  • Tåhävningar: stå på ett trappsteg eller en tröskel och sänk ner hälen för att sedan pressa upp den. Upprepa flera gånger. 
  • Ankelrotationer: Sitt ner med benen utsträckta. Rotera din fot i cirkulära rörelser för att förbättra cirkulation och flexibilitet i ankeln.
  • Balansplatta: Stå på instabilt underlag såsom en balansplatta eller kudde, detta för att öva upp stabilitet i foten.

Vi rekommenderar att du gör dessa övningar dagligen, särskilt om du upplever regelbunden smärta.

Det beror på smärtans intensitet och orsak. Lätta aktiviteter som simning kan vara fördelaktiga, men undvik aktiviteter som förvärrar smärtan. Att träna övriga kroppsdelar är ingen fara.

Om smärtan är ihållande, förvärras eller påverkar din dagliga funktion, bör du boka en tid hos oss för en bedömning.

På Sollentuna Naprapat är vi dedikerade till att hjälpa dig uppnå en smärtfri vardag. Om du upplever smärta i foten, tveka inte att kontakta oss för en individuell konsultation och behandlingsplan. Vi är här för att hjälpa dig ta de första stegen mot ett bekvämare liv.

Kontakta oss idag för att boka din tid!

Boka tid hos oss Online!

Vi hjälper dig få en besvärsfri vardag och fritid.