Sollentuna Naprapat om Stukad fotled

En stukad fotled är en vanlig skada som ofta inträffar när foten vrids eller rullar på ett sätt som orsakar översträckning av ligamenten i fotleden. Denna typ av skada kan variera i svårighetsgrad från mild till allvarlig, beroende på omfattningen av ligamentskadan.

Vad är orsakerna till en stukad fotled?

Stukade fotleder kan uppstå i en mängd olika situationer, men är vanligast under fysisk aktivitet eller sport. De kan inträffa när man går eller springer på ojämna ytor, under steg som missas eller vid kraftig belastning på fotleden under sportaktiviteter. Andra riskfaktorer inkluderar tidigare fotledsskador, otillräcklig uppvärmning före fysisk aktivitet, och otillräcklig styrka eller flexibilitet i fotleden. Vanliga symtom som uppstår är:

  • Smärta runt fotleden.
  • Oförmåga att stödja på foten.
  • Svullnad över den skadade delen.
  • Blåmärke, uppkommer oftast lite senare.

Behandling av stukad fotled på vår klinik

På Sollentuna Naprapat erbjuder vi en omfattande behandling för stukade fotleder. Vår behandlingsplan inkluderar en initial bedömning för att fastställa skadans svårighetsgrad och utforma en individanpassad behandlingsplan. Behandlingen kan inkludera manuell terapi för att minska smärta och svullnad, samt anpassade övningar för att stärka fotleden och förbättra rörligheten.

Övningar för stukad fotled

Vi på Sollentuna Naprapat rekommenderar specifika övningar för att återställa styrka och flexibilitet i en stukad fotled. Dessa övningar kan inkludera:

  • Rörelseträning för att smärtlindra och behålla flexibiliteten. 
  • Tåhävningar för att stärka vadmuskulaturen.
  • Balansövningar för att förbättra stabiliteten i fotleden.
  • Styrkeövningar för hela fot-, knä- och höftkomplexet.

FAQ

Vilotiden varierar beroende på skadans svårighetsgrad. Det är viktigt att låta fotleden återhämta sig men samtidigt gradvis återgå till normal aktivitet, gärna under överinseende av en naprapat.

Lätta och anpassade övningar kan ofta utföras även med en stukad fotled, men det är viktigt att konsultera en naprapat för individuella råd.

Omedelbara åtgärder inkluderar RICE-metoden: Vila, Is, Kompression och Elevation. Initialt är det viktigt att minska svullnad och smärta för att kunna inleda vidare åtgärder.

Om smärtan är svår, fotleden är kraftigt svullen, eller om du har svårt att stödja vikten på benet, bör du omedelbart söka professionell hjälp.

Kontakta oss idag!

Har du frågor om stukade fotleder eller andra muskel- och ledrelaterade problem? Tveka inte att kontakta oss på Sollentuna Naprapat. Vårt team av erfarna naprapater är redo att hjälpa dig på din väg till återhämtning och bättre hälsa. Boka ditt besök idag och ta det första steget mot en smärtfri livsstil!

Boka din tid idag och ta ett steg närmare en smärtfri vardag!

Boka behandling online

Vi på Sollentuna Naprapat står alltid redo att hjälpa dig och svara på dina frågor om Schlatterknä. Om ditt barn eller någon du känner upplever symtom, tveka inte att boka en tid med oss för en professionell utvärdering.