Sollentuna Naprapat om Mortons neurom

Mortons neurom är ett smärtsamt tillstånd som påverkar foten, oftast mellan tredje och fjärde tån. Det kännetecknas av en förtjockning av vävnaden runt en av nerverna som leder till tårna. Detta kan leda till smärta, en brännande känsla, eller en känsla av att ha en klump/sten i skon.

Vad orsakar Mortons neurom?

De exakta orsakerna till Mortons neurom är inte helt klarlagda, men det finns flera faktorer som kan bidra till dess utveckling:

  • Täta eller högklackade skor: Skor som inte ger tillräckligt med utrymme för tårna kan sätta tryck på nerverna i foten.
  • Överansträngning: Upprepade aktiviteter som innebär tryck på framfoten, som löpning eller hoppning, kan bidra till tillståndet.
  • Fotdeformiteter: Personer med vissa typer av fotdeformiteter, som plattfot eller hammartår, kan ha högre risk att utveckla Mortons neurom.

Behandling för Mortons neurom på vår klinik

På Sollentuna Naprapat anpassar vi behandlingen för Mortons neurom efter varje individs unika behov. Våra behandlingsmetoder inkluderar:

  • Tejpning: lämplig tejpning av foten/tårna med syfte att skapa utrymme för nerven. 
  • Manuell terapi: genom tekniker som massage och mobilisering kan vi hjälpa till att lindra smärta och minska trycket på nerverna.
  • Träning: anpassade övningar för att avlasta nerven och förebygga framtida besvär.

Övningar för Mortons neurom

Rätt övningar kan vara effektiva för att lindra symtomen på Mortons neurom. Här är några övningar vi rekommenderar:

  • Tåsträckningar: sitt med benen korsade och sträck ut tårna så långt det går. Håll i några sekunder och slappna sedan av. Upprepa flera gånger.
  • Krumma tår: ha en handduk under foten som du via tåkrumningar ska försöka skrynkla till. 
  • Massage av framfoten: använd tummarna för att massera framfoten, särskilt området runt de drabbade tårna. Detta kan hjälpa till att minska trycket och smärtan.

FAQ

I många fall kan Mortons neurom hanteras effektivt med rätt behandling och anpassningar, men det kan kräva långsiktig hantering.

Välj skor med bred tåbox och god stötdämpning. Undvik högklackade eller trånga skor.

Om du upplever ihållande smärta eller obehag i foten som inte förbättras med hembehandling, rekommenderar vi att du bokar en tid hos oss för en bedömning.

På Sollentuna Naprapat är vi engagerade i att erbjuda den bästa möjliga vård för dina fötter. Om du lider av Mortons neurom eller har några frågor om ditt tillstånd, tveka inte att kontakta oss. Vår expertis och anpassade behandlingsplaner är här för att hjälpa dig att återfå komfort och rörlighet i ditt dagliga liv.

Boka din tid idag och ta ett steg närmare en smärtfri vardag!

Boka behandling online

Vi på Sollentuna Naprapat står alltid redo att hjälpa dig och svara på dina frågor om Schlatterknä. Om ditt barn eller någon du känner upplever symtom, tveka inte att boka en tid med oss för en professionell utvärdering.