Sollentuna Naprapat om Plantar Fasciit/ Plantar Fasciitis

Plantar fasciit eller plantar fasciitis är en av de vanligaste orsakerna till hälsmärta och kännetecknas av inflammation i plantarfascian, det tjocka ligamentet som löper längs fotsulans undersida. Smärtan är ofta som värst på morgonen eller efter perioder av inaktivitet och kan förvärras av långvarigt stående eller gående.

Vad är orsakerna till plantar fasciit?

Orsakerna kan variera, men ofta uppkommer plantar fasciit på grund av en kombination av överansträngning och bristande stöd från fotens struktur. Faktorer som kan bidra till tillståndet inkluderar övervikt, ålder, felaktig löpteknik, olämpliga eller slitna skor eller arbetsrelaterade aktiviteter som kräver mycket stående eller gående. Vanliga symtom är;

  • Smärta under foten, nära hälen.
  • Smärta och stelhet på morgonen direkt när man börjar gå och belasta foten.
  • Tryckömhet

Behandling av plantar fasciit på Sollentuna Naprapat

Här på Sollentuna Naprapat har vi omfattande erfarenhet av att diagnostisera och behandla plantar fasciit. En naprapat kommer alltid försöka se till helheten och kommer även se till att öka funktionen i leder runt omkring foten. Behandlingen kan inkludera en rad olika terapeutiska metoder som:

  • Manuell terapi
  • Akupunktur eller dry needling
  • Anpassade tejpningar
  • Stötvågsbehandling

Övningar för plantar fasciit

Övningar för att stärka och stretcha foten är en kritisk del i behandlingen av plantar fasciit. Några exempel på effektiva övningar är:

  1. Achillesstretch: Bra för att lösgöra vadmuskulaturen och minska spänningen i plantarfascian.
  2. Tåhävningar: Stå i en trapp eller på en tröskel och höj och sänk hälen.
  3. Handduksdrag: Använd en handduk runt foten och dra försiktigt för att stretcha plantarfascian.
  4. Rull med boll: Rulla foten fram och tillbaka över en golfboll eller liknande för att massera plantarfascian.

FAQ

Även om symptomen kan vara liknande, är plantar fasciit och hälsporre två olika tillstånd. Hälsporre är en benutväxt på hälbenet, medan plantar fasciit är en inflammation i plantarfascian.

Återhämtningstiden varierar beroende på svårighetsgraden av din plantar fasciit och hur snabbt behandling påbörjas. Många upplever lindring inom några veckor, medan andra kan behöva flera månader för att bli helt symptomfria.

För att minimera risken för återfall kan det vara bra att investera i skor med bra stöd, utföra regelbundna fotövningar och variera fysisk aktivitet för att inte överbelasta foten.

Om du lider av plantar fasciit, tveka inte att söka professionell hjälp. På Sollentuna Naprapat har vi specialister som kan ställa en korrekt diagnos och erbjuda en individuellt anpassad behandlingsplan. Vårt mål är att du så snart som möjligt ska kunna återgå till en smärtfri och aktiv livsstil.

Kontakta oss nu för att boka en konsultation. Tillsammans tar vi de första stegen mot ett smärtfritt liv!

Boka behandling online

Vi på Sollentuna Naprapat står alltid redo att hjälpa dig och svara på dina frågor om Schlatterknä. Om ditt barn eller någon du känner upplever symtom, tveka inte att boka en tid med oss för en professionell utvärdering.