Sollentuna Naprapat om Piriformissyndrom (Pfss)

Patellofemoralt smärtsyndrom, ofta förkortat PFSS, är en av de vanligaste orsakerna till knäsmärta, särskilt bland yngre aktiva individer. Även om diagnosen kan tyckas komplex, vill vi på Sollentuna Naprapat ge dig en klar översikt och visa hur vi kan stödja din återhämtningsresa.

knee, taping, massage-2768834.jpg

Vanliga Symtom

PFSS kännetecknas av en räcka symtom, inklusive:

  • Smärta runt eller bakom knäskålen (patella): Detta kan förvärras vid aktiviteter som att gå nerför trappor, hoppa, eller knäböj.
  • Knästelhet: Speciellt efter långvarigt sittande.
  • Känsla av att knäet ”ger vika”: Ett obehagligt fenomen där det känns som att knäet inte kan stödja din vikt.
  • Grusande eller knakande ljud: När knäet böjs och sträcks.

Orsaker och Riskfaktorer

PFSS, patellofemoralt smärtsyndrom är en generell diagnos som innefattar smärta bakom och runt knäskål. Ses som en slags överansträngning av leden mellan knäskål och lårben och kan uppstå av olika orsaker. Vanligast är ändrad belastning på PF-leden såsom ökad träningsmängd eller ny utrustning. Men även muskelobalanser, såsom stelhet i framsida lår eller bristande bålstabilitet. Din fots funktion, som överpronation, kan också omvandla stressen uppåt till knäet. För de idrottare, kan repetitiva aktiviteter som hopp och landningar leda till denna knäsmärta. Direkt trauma eller anatomiska särdrag kan också vara bidragande faktorer till PFSS.

massage, donation, biking-1596790.jpg

Behandling och åtgärd

Vid Naprapat Sollentuna ser vi varje patient som en unik individ, vilket betyder att varje behandlingsplan är skräddarsydd. Inledningsvis kanske vi råder dig att undvika vissa rörelser eller aktiviteter som förvärrar smärtan. Sedan går vi vidare till att utforska och behandla orsakerna bakom PFSS. Det kan innebära att stärka vissa muskler, förbättra rörlighet eller justera fotens biomekanik. Med rätt terapeutiska tekniker och smärtlindringsmetoder siktar vi på att få dig tillbaka till ditt aktiva liv utan besvär.

FAQ

Med rätt behandling och rehabilitering är chansen god att du kan återhämta dig helt.

Nej, även om det är mer vanligt bland unga idrottare, kan PFSS drabba alla.

En naprapat kan hjälpa till att identifiera och behandla de underliggande orsakerna, och därigenom erbjuda en mer hållbar lösning.

Boka behandling online

Om du upplever smärta i ditt knä eller tror att du kan ha PFSS, vänta inte. Kontakta oss på Naprapat Sollentuna. Vi är här för att guida och stödja din väg till återhämtning.