Sollentuna Naprapat om Schlatterknä

Schlatterknä, eller Osgood-Schlatters sjukdom som det korrekt kallas, är en inflammation i den del av skenbenet där knäskålssenan fäster. Den är vanligast bland idrottande barn och tonåringar. Här tar vi en närmare titt på denna åkomma.

knee, taping, massage-2768834.jpg

Vanliga Symtom

  • Smärta: Den mest framträdande symtomet är smärta nedanför knäskålen, speciellt vid aktivitet som löpning, hopp eller knäböj.
  • Svullnad: Det kan uppstå en lokal svullnad vid skenbensfästet.
  • Ömhet: Området runt det inflammerade området kan vara ömt vid beröring.
  • Knöl: I vissa fall kan en hård knöl utvecklas på skenbenet under knäskålen.

Orsaker och Riskfaktorer

När vi talar om Schlatterknä måste vi först förstå de bakomliggande orsakerna. En av de främsta anledningarna är den snabba tillväxten under puberteten. Denna tillväxtspurt kan få muskler och senor att bli översträckta, vilket i sin tur leder till att dragkraften på skenbensfästet ökar. Detta fenomen är särskilt framträdande hos barn mellan 10-15 år.

Men tillväxten är inte den enda boven i dramat. Barn och tonåringar som är mycket aktiva, särskilt inom hopp- och sprintrelaterade sporter, utsätter sina knän för upprepad belastning. Denna överansträngning kan i sig bli en riskfaktor för att utveckla Schlatterknä. Dessutom har forskning påvisat en könsskillnad när det gäller sjukdomen, där pojkar oftare drabbas jämfört med flickor.

massage, donation, biking-1596790.jpg

Behandling och åtgärd

När det kommer till behandling av Schlatterknä kan man känna sig överväldigad av de olika alternativen, men många av dem fokuserar på att lindra smärta och inflammation. I många fall, med lite tålamod, löser sig problemet av sig självt över tid. Det första rådet som många specialister rekommenderar är vila. Genom att minska eller anpassa de aktiviteter som orsakar smärta kan knät få den paus det behöver för att läka.

För de som upplever ihållande smärta finns smärtlindring, såsom paracetamol eller ibuprofen. Dessa kan användas i enlighet med rekommenderade doser eller enligt råd från läkare. Men medikament är inte den enda lösningen. Rehabilitering spelar en viktig roll i behandlingen. Genom specifika stretching- och styrkeövningar kan man inte bara lindra symtom utan även stärka området runt knäet för att förhindra framtida problem. På Sollentuna naprapat arbetar vi med en kombination av träning och naprapatbehandling för att återfå funktion. 

Vissa finner lättnad genom att använda stödbandage, vilket kan ge stabilitet åt det drabbade området. I tillägg till detta kan regelbunden applicering av is hjälpa till att reducera inflammation och smärta. Sammantaget handlar behandlingen om att finna den bästa kombinationen av åtgärder som passar individen och dess specifika behov.

FAQ

Det beror på smärtans intensitet. Många kan fortsätta idrotta, men det kan krävas vila eller ändring i träningsrutinen.

Symtomen kan variera från några veckor till flera månader. I sällsynta fall kan det vara längre.

I de flesta fall läker Schlatterknä utan långvariga komplikationer. Den tidigare nämnda knölen kan dock kvarstå.

I de flesta fall behövs inte något kirurgiskt ingrepp. Behandling fokuserar vanligtvis på symtomlindring.

Boka behandling online

Vi på Sollentuna Naprapat står alltid redo att hjälpa dig och svara på dina frågor om Schlatterknä. Om ditt barn eller någon du känner upplever symtom, tveka inte att boka en tid med oss för en professionell utvärdering.