Nackspärr

Nackspärr, även kallat akut torticollis, är ett smärtsamt tillstånd som uppstår när nackmusklerna gör ont och krampar. Detta leder till stelhet och smärta i nacken, vilket gör det svårt att röra huvudet. Nackspärr är sällan farligt men kan vara mycket smärtsamt och kan begränsa din rörlighet i nacken och ibland sprida sig till huvudet, axlarna och överarmarna.

Vad är orsakerna att man får nackspärr?

Det finns flera orsaker till att man kan få nackspärr, till exempel:

  • Att sova i en felaktig ställning: Att sova med huvudet i en felaktig ställning kan orsaka muskelspänningar i nacken och orsaka nackspärr.
  • Att sitta eller stå med felaktig hållning: Att ha en statisk hållning under en längre tid kan orsaka överbelastning av nackmusklerna och leda till nackspärr.
  • Skada eller trauma: En olycka, fall eller en annan form av skada som leder till en stukning eller sträckning av nacken kan orsaka nackspärr.
  • Stress och spänningar: Stress och spänningar kan orsaka muskelspänningar i nacken och leda till nackspärr.

När bör man söka vård för nackspärr?

Om du upplever nackspärr i mer än ett par dagar eller om du har kraftig smärta och svårigheter att röra på huvudet bör du söka vård. Om du också upplever domningar eller stickningar i armar eller ben, eller om du har feber, ska du söka medicinsk vård omedelbart.

Vad är symptomen vid nackspärr?

När du upplever nackspärr kan det vara en mycket smärtsam och obekväm upplevelse. Symptomen kan variera från person till person, men vanliga symptom inkluderar stelhet i nacken, smärta i nacken, axlarna och överarmarna, svårigheter att röra på huvudet, huvudvärk, yrsel och illamående.

Svårigheter att röra på huvudet kan vara en av de mest påtagliga symptomen vid nackspärr. Det kan göra det svårt att vända huvudet åt sidan, upp eller ner, vilket kan påverka din rörlighet och din förmåga att kommunicera med andra människor.

Huvudvärk kan också vara en följd av nackspärr, eftersom muskelspänningar i nacken kan påverka huvudets blodcirkulation och orsaka huvudvärk. Yrsel kan också förekomma på grund av den nedsatta blodcirkulationen i nacken och illamående kan förekomma på grund av den ökade smärtan och obehaget.

Hur våra naprapater behandlar nackspärr?

Behandla din nackspärr med våra naprapater idag! Vi specialiserar oss på att behandla muskel- och ledrelaterade problem, inklusive nackspärr. Genom att kombinera olika behandlingstekniker och övningar kan vi hjälpa dig att lindra din nackspärr och återfå normal rörlighet och funktion i nackområdet.

Boka tid för naprapatbehandling redan idag och påbörja din resa mot en besvärsfri vardag. Välkommen till oss på Naprapat Sollentuna.