Skolios

Skolios är en skelettsjukdom som kännetecknas av en sidoböjning av ryggraden. Ryggraden, som normalt sett ska vara rak sett bakifrån, böjer sig istället antingen åt höger eller vänster, vilket kan skapa en S- eller C-formad kurva. Skolios kan påverka hela ryggraden eller endast en del av den.

Vad är orsaken till att man får Skolios?

Orsaken till skolios är inte alltid känd, men det finns flera faktorer som kan bidra till dess utveckling. Det kan vara ärftliga faktorer, då skolios ibland kan gå i familjer. En annan faktor kan vara neurologiska sjukdomar som cerebral pares eller muskelsjukdomar som muskeldystrofi. Skolios kan även utvecklas som en följd av andra sjukdomar eller skador, till exempel ryggmärgsbråck eller en tidigare ryggskada.

Vilka symptom får man vid Skolios?

Symptomen vid skolios kan variera beroende på graden av böjning i ryggraden och patientens ålder. En person med en mild skolios kan ha minimala eller inga symptom, medan en person med en allvarlig skolios kan uppleva andningssvårigheter och kronisk ryggsmärta. Andra symptom kan vara en uppenbar asymmetri i axlarna eller höftlederna, vilket kan orsaka att kläder inte passar ordentligt, eller en förlängning av midjan på bara en sida. Dessutom kan en person med skolios uppleva en ökad trötthet och nedsatt rörlighet.

massage, backmassage, swedisclassic massageh-3795693.jpg

När bör man söka vård för en Skolios?

Om man misstänker att man har skolios är det viktigt att söka vård så snart som möjligt. Vanligtvis upptäcks skolios vid en vanlig läkarundersökning eller en ryggkontroll. Andra tecken på att man kan ha skolios är att kläderna inte passar som de ska eller att man märker en onormal kurvatur i ryggen. Om man har ryggsmärta som inte går över, eller upplever andningssvårigheter, kan det också vara en indikation på skolios.

Hur kan man få behandling för skolios hos våra naprapater?

Våra naprapater arbetar med att förbättra patientens funktion och smärtlindring genom en kombination av livsstilsråd, terapi och manuell behandling. Vid behandling av skolios är målet att förbättra patientens hållning och minska smärta genom att öka rörligheten i ryggraden och förbättra musklernas balans.

Våra naprapater ger dig även råd om träning, kost och ergonomi. Naprapaten kan också hjälpa patienten att hitta lämpliga övningar för att förbättra sin kroppshållning och stärka musklerna i ryggen och magen. Träning kan också hjälpa till att minska stress, som kan förvärra smärtan.

Behandling kan innefatta olika tekniker som syftar till att förbättra rörligheten och minska smärta. Exempel på terapi kan vara massage, triggerpunktsbehandling, koppning och dry needling. Naprapaten kan också använda olika typer av terapeutisk stretching och manipulation för att öka rörligheten i ryggraden.

Manuell behandling är en av de viktigaste teknikerna som våra naprapater använder för att behandla skolios. Genom att manipulera och justera ryggraden och lederna kan naprapaten förbättra rörligheten och minska smärta. Manuell behandling kan inkludera spinal manipulation, mobilisering, mjukdelsbehandling och akupressur.

Våra naprapater kommer även självklart att arbeta med patienten för att utveckla en individuell behandlingsplan baserad på patientens specifika behov. Detta inkluderar utvärdering av patientens kroppshållning, muskelstyrka och rörlighet samt diskussion av eventuella tidigare skador eller sjukdomar som kan påverka behandlingsplanen.

Boka tid för behandling av skolios redan idag

Skolios är en komplicerad åkomma som kan kräva olika typer av behandling. Har du gått hos en läkare men fortfarande har smärta och problem du skulle behöva få bukt på så kan du boka en tid hos oss! Vi hjälper dig att återfå funktionen och slippa smärta med våra effektiva naprapatbehandlingar i Sollentuna.