AC-Ledsskada

En AC-ledsskada är en skada på AC-leden, som är den lilla leden som finns mellan nyckelbenet (clavicula) och skulderbladet (scapula) i axeln. Skadan kan innefatta sträckning, sprickor eller avslitning av ligamenten som håller nyckelbenet och skulderbladet ihop i denna led.

Vad är orsaken till att man får AC-ledsskada?

Det finns flera orsaker till en AC-ledsskada, bland annat trauma till axeln såsom en direkt stöt eller fall på axeln. Andra faktorer som kan bidra till skadan inkluderar upprepad överansträngning av axeln, eller försvagning av de stabiliserande musklerna runt AC-leden.

Vilka symptom får man vid AC-ledsskada?

Symptomen på en AC-ledsskada kan inkludera smärta i axeln, ömhet och svullnad över AC-leden. Du kan också uppleva en känsla av instabilitet i axeln och begränsad rörlighet i armen på den skadade sidan. I mer allvarliga fall kan det finnas en synlig förhöjning av nyckelbenet på axeln.

massage, content, calm-650879.jpg

När bör man söka vård för en AC-ledsskada?

Om du misstänker att du har en AC-ledsskada bör du söka vård så snart som möjligt. Det är särskilt viktigt att söka vård om du har svår smärta, en känsla av instabilitet i axeln eller begränsad rörlighet i armen.

Hur våra naprapater behandlar en AC-ledsskada

När du söker vård för en AC-ledsskada kommer en av våra naprapater att utföra en grundlig utvärdering av din axel och bedöma din smärtnivå, rörlighet och styrka. Behandlingen kan innefatta en kombination av manuell terapi, övningar för att förbättra rörlighet och styrka i axeln, och eventuellt akupunktur eller andra behandlingsmetoder.

Behandlingen av en AC-ledsskada beror på graden av skada, där milda skador oftast kan behandlas med vila, is och smärtlindring medan mer allvarliga skador kan kräva kirurgi. En naprapat kommer att ge dig råd om egenvård och övningar du kan göra hemma för att hjälpa till med rehabilitering och förebyggande av skador i framtiden.

Boka tid för behandling av AC-ledsskada redan idag

När du får kroppsliga åkommor som AC-ledsskada så är det viktigt att agera snabbt, ju snabbare du kommer igång med din behandling desto snabbare kommer du ha möjlighet att återhämta dig. Så vänta inte, boka tid för en naprapatbehandling hos oss på naprapat Sollentuna redan idag!